Blog

Ötletkalauz a kirándulás megszervezéséhez

Kastélyok Sopron környékén

Kastélyok Fertőrákoson és környékén

Fertőrákos környékén számos kastély kincsei várják, hogy megismerjék őket. Mesélő tárgyak, festmények, korabeli bútorok, parkok és díszudvarok, szökőkutak és kültéri szobrok, valamint egykori istállók idézik meg a múltat. Ha szereted a régi korok világát, amikor még várurak, grófok, hercegkisasszonyok, tündérek és szellemek lakták a Fertőrákos környéki kastélyokat és az erdőket, akkor indulj kastélytúrára!

 

Széchenyi kastély
9485 Nagycenk, Kiscenki u. 3.
A nagycenki Széchenyi-kastély építését 1750 körül Széchényi Antal generális kezdte meg. A bejárat kovácsoltvas kapujának két oldalán őrépületek állnak. A bejárat és a kastély között franciakert húzódott. A főépület középső homlokzatán nagyméretű Széchényi-címert helyeztek el, emeletén nagytermet alakítottak ki. Az épület keleti oldalán kétszintes kápolnát, a nyugati oldalán színháztermet építettek. A kastély rekonstrukciója után, 1973-ban nyílt meg a Széchenyi István Emlékmúzeum a főépületben. Magyarország legnagyobb alapterületű emlékmúzeuma a Széchényi-család történetét és Széchenyi István életét mutatja be
www.szechenyiorokseg.hu

Esterházy-kastély
9431 Fertőd–Eszterháza, Joseph Haydn út 2.
Fertőd leghíresebb látnivalója, Magyarország legnagyobb és legszebb barokk kastélya az Esterházy-kastély. A pompázatos "magyar Verszália" káprázatos ünnepségeknek, remek operaelőadásoknak és hangversenyeknek adott otthont. Napjainkban az Esterházy-kastély kulturális programjaiban meghatározó szerepet játszanak a komolyzenei hangversenyek.
www.eszterhaza.hu

Püspöki kastély
9421 Fertőrákos, Fő u. 153.
Fertőrákos középpontja a püspöki kastély. Nyári rezidenciaként, olykor menedékként szolgálta a győri püspököket. Több alkalommal lerombolták, de mindannyiszor újjá is építették. A három építtető püspök, Széchényi György, Keresztély Ágost, Zichy Ferenc emlékét a homlokzat püspöki címerei őrzik.

Balfi Kastélyszálló
9494 Sopron-Balf, Fürdő sor 12.
Az 1700-as évekből származó épület szobáit antik- és stílbútorokkal rendezték be. Ablakukból csodálatos kilátás nyílik a környező parkra. Az ősfás kertet csörgedező patak szeli ketté. Antik szobrok, színes virágágyások, szökőkút fogadja az erre sétálót. Távolban az erdővel borított dombok és a festői táj panorámájában gyönyörködhetünk.
www.kastelyszallobalf.hu

Szidónia Kastélyszálló
9451 Röjtökmuzsaj, Röjtöki út 37.
A kastély elődje egy földszintes udvarház volt, amelyet vadászháznak használtak a Nagyerdőben. 1750-ben építették kastéllyá, főépülete kétszárnyú volt, amelyet U alakú udvar vett körbe. A kastély körül lévő francia parkba 1926-ban úszómedencét és nádtetős japánházat építettek. A kastélyt az államosítás után gyermeküdülőnek használták, ekkor állaga nagyon leromlott. A teljes felújítás után az épületegyüttes 2000 óta négycsillagos kastélyszállodaként működik.
szidonia.hu

Esterházy-kastély, Eisenstadt
A-7000 Eisenstadt, Esterhazyplatz 1.
A kismartoni kastély az Esterházy család központi rezidenciája volt 300 éven keresztül. 2010 óta az Esterházy Magánalapítvány kezeli a kastélyt. A kastélyban 3 fő kiállítás található. „Az Esterházy-kastély fénypontjai” című kiállítás feltárja a hercegi gyűjteményből származó műkincseket és a kastély történetét. „A hercegnői lakosztályok” című kiállítás a három Esterházy hercegné életét és sorsát mutatja be. A „Haydn Explosiv” című kiállítás Haydn pályafutásával és munkásságával ismerteti meg a látogatókat. A kastély ódon pincerendszerében bormúzeum található. A kastély mögötti csodaszép park sétára csábít. A kastély főhomlokzatának érdekessége, hogy a négyzetes falfülkéiben kétoldalt 16 magyar vezér mellszobra látható.
esterhazy.at/hu/esterhazy-kastely

Schönbrunni-kastély
A-1130 Wien, Schönbrunner Schloßstraße 47.
Ausztria legszebb és legnagyobb barokk épületegyüttese a Schönbrunni-kastély. A császári rezidencia Ausztria egyik legismertebb turisztikai látványossága. Lotaringiai Ferenc itt alapította meg a világ első állatkertjét 1752-ben. Az 1441 helyiségből álló kastély évente másfél millió vendéget fogad. A lenyűgöző kastélyparkot évente 5,2 millió látogató tekinti meg. Történelmi jelentősége, egyedülálló épületegyüttese és csodálatos berendezése miatt az UNESCO világörökségi helyszíne.
www.schoenbrunn.at

Hofburg
A-1010 Wien, Michaelerkuppel
Az egykori császári palota Bécs belvárosában található, amelyet egyszerűen csak Burg-nak neveznek. 1452-től a Habsburg Birodalom uralkodóinak és a német-római császároknak a székhelye. Napjainkban a Nemzeti Könyvtárnak és a Sissi Múzeumnak ad otthont. A Szent Mihály-szárny 50 méter magas kupolája a Hofburg leglátványosabb eleme. A 2600 helyiségből álló épületegyüttesben 18 épületrész, 54 lépcsőház, 26 folyosó és 19 udvar található. A komplexumban 5000 ember él és dolgozik.
www.hofburg-wien.at

Halbturn-i kastély
A-7131 Halbturn, Im Schloß
A halbturni kastély egykoron a császári család vadász- és nyári rezidenciája volt. Az épület ma is magántulajdonban van, az egyik leszármazott - Waldbott-Bassenheim bárói család tulajdona. Az épületben található Burgenland egyik legrangosabb szőlészetének központja a Weingut Schloss Halbturn. A kastély főhomlokzata előtt egy csodálatos barokk parkot alakítottak ki. Az épületegyüttes mögött az angolparkot találjuk, amely szabadon látogatható. A kastély kertje több mint 100 éve teljesen változatlan formában látható.
www.schlosshalbturn.com

Kobersdorf-i várkastély
A-7332 Kobersdorf, Schloss Kobersdorf
Az egykori vízivár Kobersdorf (Kabold) település központjában található. Kabold vára 1222 és 1229 között épült, lovagterme barokk freskókkal díszített. 1553-ban rablóvárként működött, ahol hamis pénzverdét is működtettek. Udvarán állítólag még boszorkányt is égettek az 1600-as években. A vár 200 fős pincével, 100 fős borospincével rendelkezik, de kastélyudvara és kastélykertje is lenyűgöző élményt ad.
www.schloss-kobersdorf.at/hu

Lackenbach-i kastély
A-7322 Lackenbach, Schloß 1.
A Közép-Burgenlandban fekvő Lackenbach-i kastély az Esterházy-család egyik legrégebbi rezidenciája. Miután Esterházy Miklóst nádorrá választották, innen irányította az egész ország ügyeit. A kastélyt egykor vizesárok övezte, ma is egy hídon át jutunk a főkapuhoz. A kastély máig az Esterházy család tulajdonában áll. A kastély leglátványosabb része az árkádos kastélyudvar. A kastélymúzeumhoz egy arborétum is tartozik. A kastély főépületében jelenleg lakások és irodák vannak. Az egykori gazdasági szárnyban interaktív kiállítást láthatunk a természet világáról.
esterhazy.at/de/schlosslackenbach