Szent Sebestyén szobra

A járványoktól védő segítőszent kőemléke


Ismertető

A vértanúként tisztelt Sebestyén a legnépszerűbb szentek közé tartozik. Mint segítőszenthez fordultak hozzá pestis és más - embereket vagy állatokat pusztító - járvány idején.

A legenda szerint Sebestyén a császári gárda tisztje volt. Diocletianus és Maximianus császár nagyra becsülte, és közvetlen környezetébe rendelte. Sebestyén egyszerre tudott császári tiszt és hűséges keresztény lenni, aki bátran védte a hitet. A tehetséges szónok a bajtársait el akarta vezetni a hithez és bátorította a fogságban sínylődő keresztényeket. Sebestyén is a császári törvényszék elé került, és hite miatt halálra ítélték. Kinn a szabad mezőn karóhoz kötözték, hogy a katonák halálra nyilazzák. Amikor azok már halottnak vélték, otthagyták. Egy jámbor római özvegy, Iréne házába fogadta a súlyos sebesültet, és addig ápolta, míg föl nem épült. Amikor Sebestyén ismét megjelent a nyilvánosság előtt, úgy fogadták, mint aki holtából támadt föl.

A szentek római naptára január 20-án emlékezik meg róla.

Szent Sebestyén vértanú fertőrákosi szobrát 1721-ben emelték a Kőhida felé vezető út mentén, a mezőn. Az eredeti szobor az idők folyamán elpusztult. Ennek helyére 1871-ben Vinczi Erzsébet faragtatott újat. Azóta a Fő utca meghosszabbodott, ezért ma a szobor a házsorban áll.

Szent Sebestyén szobrát Fertőrákos fennállásának 800 éves évfordulója alkalmából a Német Nemzetiségi Dal- és Kultúregyesület restauráltatta 1999-ben.


Kapcsolódó oldalak

Amit mindenképp látni kell

Ha csak rövid időre látogat ide, ezeket a nevezetességeket feltétlenül keresse fel


Érdemes felkeresni

Ha egy egész napra érkezik, akkor nézze meg a következő nevezetességeket is