Nagycenk


Ismertető

Nagycenk és környéke a Széchényi-család birtoka volt. Itt élt gróf Széchényi Ferenc és fia, gróf Széchenyi István. Egykori falujuk nemzeti zarándokhellyé vált, amely méltó módon őrzi emléküket.

A Széchenyi-kastély Magyarország egyik legszebb vidéki kastélya. A kastély bejáratának kovácsoltvas kapuját őrépületek fogják közre. A bejárat és a kastély között egykoron franciakert pompázott. A kastély főépületében működő emlékmúzeum a Széchényi-család történetét és gróf Széchenyi István életét mutatja be.

A Széchényi-család mauzóleuma a plébániatemplom közelében lévő temetőkertben található. A temető kapujától egyenes út vezet a temető közepén álló családi sírbolthoz. A sírbolt előcsarnokának bejárata 2 dór oszlop között nyílik. Innen jutunk az ovális alakú kápolnába, melynek oltára mellett nyílik a kripta lejárata. A népes Széchényi-család napjainkban is a dús növényzetű ősi sírkertbe temetkezik.

A község központjában, a templomdombon áll a Szent István királyról elnevezett plébániatemplom. Ez a ma is álló épület a Széchényi-család támogatásával épült, ezért került díszes főbejárata fölé a Széchényi-család címere. A templom előtti téren áll gróf Széchenyi István egész alakos bronzszobra.

A nagycenki hársfa-allé Európa egyik legszebb hársfasora. A 20 méter széles kettős hársfasort Széchenyi Antal és felesége, Barkóczy Zsuzsanna telepítette. A sétányt lovaglásra használták. A Hársfasor a kastélytól vezet Erdődy Hanna sírjához.

A Hársfasor mellett a Széchenyi Múzeumvasút gőzmozdonya és vasúti kocsijai csábítanak nosztalgiautazásra. A Múzeumvasút szomszédságában kialakított Mozdonyskanzen kocsiparkja sok különlegességet tartogat az ide látogatók számára a kisvasutak múltjából.


Látnivalók

Széchenyi-kastély

A nagycenki Széchenyi-kastély építését 1750 körül Széchényi Antal generális kezdte meg. A bejárat kovácsoltvas kapuját őrépületek fogták közre. A bejárat és a kastély között franciakert húzódott. A főépület középső részének emeletén nagytermet alakítottak ki. Az épület keleti oldalán kétszintes kápolnát, a nyugati oldalán színháztermet építettek. Az épület középső homlokzatán nagyméretű Széchényi-címert helyeztek el.

A kastély rekonstrukciója után, 1973-ban nyílt meg a Széchenyi István Emlékmúzeum a főépületben. Magyarország legnagyobb alapterületű emlékmúzeuma a Széchényi-család történetét és Széchenyi István életét mutatja be.


Széchényi Mauzóleum

A Széchenyi-család mauzóleuma történelmi zarándokhely. A nagycenki plébániatemplom közelében, a temetőkertben található. A népes Széchényi-család napjainkban is az ősi sírkertbe temetkezik. Körben a falak mentén számos újabb kori sírjuk látható. A dús növényzetű és kegyelettel gondozott sírkert hazánk egyik legszebb, legbensőségesebb temetője.


Széchenyi Múzeumvasút

A Széchenyi Múzeumvasút pöfögő gőzmozdonya és a vasúti kocsik nosztalgiautazásra csábítanak. Az áprilistól októberig menetrend szerint közlekedő kisvasút a Nagycenki Széchenyi-kastély és a fertőbozi vasútállomás között szállítja az utasokat. A Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút közlekedési és turisztikai látványosság. A vendégek maguk is vezethetik a kisvonat mozdonyát felügyelet mellett, és az utazás végén tanúsító jegyet kapnak mozdonyvezetői tudásukról.


Mozdonyskanzen

A Széchenyi Múzeumvasút szomszédságában kialakított bemutatóhely sok különlegességet tartogat az ide láthatók számára. Gőzmozdonyok, személy-, teher- és rönkszállító kocsik láthatók itt a kisvasutak múltjából. A mozdonyskanzen kocsiparkja 9 különféle típusú és rendeltetésű kocsiból áll. Nyitott és zárt teherkocsik, valamint személykocsik jellegzetes darabjait nézhetjük meg közelről.


Hársfasor

Európa egyik legszebb hársfasora, a magyar növénykultúra világcsodája a nagycenki hársfa-allé. A kettős hársfasort 1754-ben telepítette Széchenyi Antal és felesége, Barkóczy Zsuzsanna. A sétányt lovaglásra használták, ez magyarázza méreteit.


... és további látnivalók Nagycenken és környékén