Blog

Ötletkalauz a kirándulás megszervezéséhez

Gyerekbarát programtippek

Gyerekbarát programtippek Fertőrákoson

Hova menjen kirándulni a család? Jó lenne lekötni a gyerekeket, valami újat tanulni, élményeket szerezni, de a szülők sem szeretnék halálra unni magukat...

Azért készítettük ezt az ötletgyűjteményt, hogy segítsünk a gyermekes családoknak változatos programtippekkel.
Jó szórakozást kívánunk Fertőrákoson!

 

Fertőrákosi Kőfejtő

Fertőrákos, Fő utca 1.
Fertőrákosi Kőfejtő

Fertőrákos legismertebb látnivalója a római kori kőfejtő, ahol egykor lajtamészkövet bányásztak. Ez a könnyen fejthető, jól alakítható és az időjárás viszontagságainak ellenálló anyag a történelem során a közeli és távolabbi környék kedvelt építőköve volt.

Napjainkban tematikus bemutatóhelyek segítségével ismerhetik meg az idelátogató vendégek a mészkőbánya történetét. A Sziklai Benge Tanösvény a kőfejtő felszínén vezet végig, útközben bemutató táblák segítségével fedezhetjük fel az itt élő növényeket és állatokat. A Témapark-kiállítás a barlangbelsőben található, ahol őslénytani bemutatót és a lajtamészkő hasznosítását bemutató kiállítást láthatunk. A Kőfejtő területén több kilátópontot is találunk, ahonnan csodálatos panoráma tárul elénk.

 

Falunéző program kisvonattal

Fertőrákos, Meggyesi u. 1.
Falunéző program kisvonattal

Fertőrákos sok érdekességet kínál az idelátogató vendégek számára. A település a történelem során mindig kiemelt szerepet játszott a Sopron környéki birtokok közül. A római kori kőfejtő, a pellengér, a városfalak, a püspöki kastély, a templom, a Fertő-tó és a Fertő-Hanság Nemzeti Park tették híressé a turisták körében.

A sok látnivaló felfedezéséhez, megismeréséhez nyújtanak jó lehetőséget az ismeretterjesztő körutazások. A kora tavasztól késő őszig működő programok átfogó képet adnak a település legfontosabb látnivalóiról. A nevezetességek bemutatásán kívül helyi mondák, legendák is elhangzanak a program során, valamint történeteket hallhatnak az egykori és a mai Fertőrákos életéből.

 

Páneurópai Piknik Emlékhely

Sopronkőhida, Pozsonyi út végén
Páneurópai Piknik Emlékhely

Az 1989-es határáttörés helyszíne egy szabadtéri múzeum, ahol megismerhetjük a vasfüggöny történetét és a határáttörés eseményeit. A sétaút mellett elhelyezett tárolókban korabeli fotók és visszaemlékezések idézik a múltat.

A nagy alapterületű parkban a gyerekek önfeledten futkározhatnak, mozoghatnak, a felnőttek pedig megpihenhetnek a jó levegőn. Piknikezésre is van lehetőség – mint annak idején –, a kitelepített padok és asztalok valamelyikén nyugodtan elfogyaszthatjuk az otthonról hozott elemózsiát.

 

Tómalom strand

Sopron-Tómalom, Erdőalja u. 1
Tómalom strand

Fertőrákosról Sopron irányába haladva Sopronkőhida után egy szabadtéri strandot rejt a házak mögötti völgy. A Tómalom története az 1500-as évekre nyúlik vissza. Nevét az itt hullámzó mesterséges tavak egyikének partján álló egykori malomról kapta.

Az itt működő népszerű strand remek kikapcsolódási lehetőséget biztosít az idelátogató vendégek számára. Napozómólók, ivókutak, napozóteraszok, zuhanyozók, pergolák, úszósziget, óriás sakk, büfé, valamint vízibicikli- kajak- és csónakkölcsönző biztosítják a pihenést. A gyermekek a tómederben kialakított, biztonságos, körbezárt, állandó vízmélységű vízfelületet használhatnak, melyhez egy kisméretű csúszdát is felállítottak.

 

Gyöngyvirág tanösvény

Sopron-Tómalom, Erdőalja u.
Lat:47.718154 Lng:16.626341

A Szárhalmi erdő jellemző növénye a májusi gyöngyvirág, ami a kedvező klímának köszönhetően hatalmas területeken nyílik a fák hűs árnyékában. A tanösvény erről az illatos virágról kapta a nevét.

A Tómalom fürdő bejáratától induló 3,5 km hosszú ösvény nyomvonala turistautakon és az erdészet által használt földutakon halad. A tanösvényen 9 tábla található, amelyek jó tájékozódási pontok a túra teljesítése közben. A szöveges és a képes bemutatókon kívül minden táblán megtalálható a tanösvény kisméretű térképe, melyen jelölve van az éppen aktuális megálló. A Gyöngyvirág tanösvény a mészkedvelő, karsztbokor-erdő jellegű erdőtársulások élővilágát mutatja be.

Az útvonal bejárása 1-1,5 órát igényel. A tanösvény szabadon látogatható.

Fertőrákosról Sopron irányába haladva, Sopronkőhida után kb 200 méterre kell balra letérni az országútról. Tómalom fürdőnél lehet parkolni az autónkkal.