Szent Donát szobra

A szőlősgazdák és szőlőhegyek védelmezőjének kőemléke


Ismertető

A szőlősgazdák, szőlőhegyek védelmezője Szent Donát. A közép itáliai Arezzo püspökeként 362-ben szenvedett mártíromságot. 1652-ben ereklyéit Rómából a Rajna-vidéki Münstereifel városába vitték. A kísérő papot villámcsapás érte, de semmi baja nem történt. A csodát Szent Donát közbenjárásával magyarázták. A XVIII. század óta Ausztriában és Magyarországon is elemi csapások: a villámcsapás és a jégeső elhárításáért könyörögtek hozzá. Szobrát főként a szabadban, utak mentén emelték. Augusztus 7-én, körmenettel is megtisztelték emléknapját.

Fertőrákos Szent Donát szobrocskáját 1643-ban a falu szélén állították. A Kovácshegyre felkapaszkodva találjuk a Fertőre néző szépen felújított műemléket. Az ősi szobor négy méter magas oszlop tetején áll. Egy rozskéve előtt imádkozó férfit ábrázol.

A Szent Donát püspök tiszteletére állított szobortól a hívek a vetések és a termések védelmét várták.

Az oszlop felirata: "Isten és Mária dicsőségére emeltem én, ...ner Simon, ezidőtt fertőrákosi korcsmáros e keresztet anno 1643-ban."

A Szent Donát szobrot a kereszténység 2000 éves jubileuma alkalmából, Magyarország fennállásának 1000 éves évfordulója alkalmából, valamint Racus - Kroisbach - Fertőrákos fennállásának 801 éves jubileuma alkalmából restauráltatta Josef Filipitsch és családja (Heidenheim - Németország), valamint a Német Kisebbségi Önkormányzat és Fertőrákos község Önkormányzata 2000-ben.


Kapcsolódó oldalak

Amit mindenképp látni kell

Ha csak rövid időre látogat ide, ezeket a nevezetességeket feltétlenül keresse fel


Érdemes felkeresni

Ha egy egész napra érkezik, akkor nézze meg a következő nevezetességeket is